SFportal Sci-Fi Fórum: Cosmos - SFportal Sci-Fi Fórum

Ugrás a tartalomhoz

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Cosmos Carl Sagan filmsorozata

#1 Felhasználó nem aktív   orka 

• Advanced Member
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Tagok
  • Hozzászólás: 1944

Elküldve: 22 September 2006 - 16:55 PM

Na igen: sajnos a kiadó, szerző, stb. jogokkal kötelességek nem járnak. Pedig szerintem teljesen jogos lenne elvárni, hogy elérhető legyen egy szellemi alkotás - természetesen mindenkor méltányos összegért.

0

#2 Felhasználó nem aktív   KissG 

• Advanced Member
  • PipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Hozzászólás: 423

Elküldve: 22 September 2006 - 08:49 AM

Nekem is hiányoznak a régi(típusú) ismeretterjesztő műsorok. Erről nem hallottam, de feltétlenül megnézem. Jó lenne, ha nem kéne ellopnom... blush.gif

Miért nem lehet a régi műsorokat szabadon elérhetővé tenni? Tévétársaságok úgysem fogják megvenni, ha másra nem is, de reklámra és presztizsnövelésre még kitűnően használhatóak.
Előre!
0

#3 Felhasználó nem aktív   Merras 

• Advanced Member
  • PipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Root Admin
  • Hozzászólás: 1202

Elküldve: 21 September 2006 - 17:16 PM

Ha megvan valakinek a felvétel, akkor esetleg be lehet digitalizálni a hangsávot, és simán rá lehet keverni a netes verzióra.

Mondjuk attól, hogy 20 éve adták le, az még nem azt jelenti, hogy nem lehetnek egy ilyen akcióval jogi problémák - a jogvédettség ugyanis minimum 70 évig tart.

Miyazaki Jun (Merras)

SFportal.Hu - A magyar sci-fi és fantasy oldal
SFblogs.net - A sci-fi és fantasy rajongók blogja
Universe Today
MiyazakiJun.hu - online marketing blogom

Flectere si nequeo superos, acheronta movebo!

Ha nem sikerül megindítanom az isteneket, a poklot is mozgásba hozom!
0

#4 Felhasználó nem aktív   Tango 

• Member
  • PipaPipa
  • Hozzászólás: 23

Elküldve: 21 September 2006 - 15:43 PM

Két héttel ezelőtt kezembe akadt néhány kőkori videokazetta. Felirat: Cosmos

Egy 13 részes ismeretterjesztő sorozat a múltból, amit a megjelenése utáni pár évben kb. a Föld akkori lakosságának 164-e látott. Nehéz, tudományos témákat fogalmaz meg közérthetően, hogy a plázacicák is megértsék. Bár akkor még nálunk nem voltak plázák.

Nálunk a kereskedelmi tévék előtti időszakban többször is leadták. Én hat éves koromban különengedéllyel maradhattam fenn este tízig, csak hogy lássam. A harmadik résztől kezdődően nem csak sf-imádó bátyámmal néztük, hanem az egész család. Családi program lett belőle. Képi világa a nyolcvanas évek első felében a SW legjobb jeleneteit idézte, miközben szemléletesen és érthetően beszélt a fénysebesség közeli utatástól a magfizika alapjaiig mindenről. A ismeretterjesztés csúcsa volt, miközben hiányzott belőle a manapság oly elterjedt szenzációhajhászás. Emlékeim szerint tökéletes volt. Nem csak érdekességekre tanított, hanem gondolkodni is, és ezzel többett tett, mint amit az általános iskolai oktatás valaha is elérhet.

Nemrégiben felfedeztem, hogy a sorozat részei megtalálhatóak a neten, de a régi, kiváló magyar szinkron (félszinkron, mert az előadó eredeti hangja szándékosan hallatszik, de az eredeti narrátoré nem) elérhetetlen.

Ha valakinek birtokában van, vagy képes utánanézni a szinkronnak, akkor ez az egykor korszakalkotó sorozat újra elérhető lenne magyar nyelven is. Mivel a sorozat már elmúlt húsz éves, így jogdíjproblémák már nem lehetnek vele, de a mondanivaló a mai napig érvényes. Ehhez kérem minden S és SF rajongó segítségét.
0

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó