SFportal Sci-Fi Fórum: Science Fiction - SFportal Sci-Fi Fórum

Ugrás a tartalomhoz

• (30 Oldal)
  • +
  • Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Science Fiction

#291 Felhasználó nem aktív   orka 

• Advanced Member
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Tagok
  • Hozzászólás: 1944

Elküldve: 18 February 2004 - 11:21 AM

Kihasználva az alkalmat (és visszaélve topiknyitói elõnyömmel) máris felvetem az elsõ kérdéskörben: szerintem van létalapja az olyan jelzõknek, mint hard sf, társadalmi sf, ûroperett és társai, még akkor is, ha egy mû (és különösen egy író) több jelzõt is kaphat, vagy éppen különbõzeket, ha másokat kérdezünk.

"Az SF témaválasztás", írtam egy szomszédos topikban, de ez így nem pontos. Az SF a választott témák feldolgozása, megközelítése, az alkalmazott eszközök jellege tekintetében tér el. A téma lehet pl. az elveszett szerelem felett érzett bánat. Ezt egy költõ megénekelheti versben, egy író írhat novellát (regényt, drámát, stb), egy SF író azonban novellát (regényt) fog írni (hiszen író :-)). De mit fog a regényben írni? Nyilván a témáról. De még mit: idõutazást, hogy megakadályozza szerelme halálát, klónozást, átformálást, újjáteremtést, mesterséges valóságot, stb. Tehát valami technikai/tudományos megoldást fog megpróbálni. A mû továbbra is az elveszett szerelem feletti bánatról, az elvesztett szeretteink pótlása/feltámasztása hiábavalóságáról, a veszteségek el-nem-fogadásáról, tehát emberi érzelmekról, stb. fog szólni.

Eddig tehát azt mondhatjuk, olyan irodalom, mint a többi. SF lesz-e, ha a felvázolt szituációhoz, emberi érzelmekhez idõutazást adunk? Önmagában szerintem még nem. Ha ezt vallanám, akkor el kellene fogadnom, hgoy számos SF köntösbe bújtatott akciófilm valójában SF. Attól lesz SF, hogy az alkalmazott technika/tudomány szempontjából is van mondanivalója, tehát nem díszlet, hanem a mû immanens része. (Erre azonban nem tudok pontos definíciót adni, de még gondolkodom rajta. :-))

Összefoglalva: Az SF-hez kell irodalom (ide értve a nyelvezettõl, a karakterek kidolgozásán át a témaválasztásig és mondanivalóig sok mindent), SF-eszközök és a kettõ összekapcsolása.

Meglátásom szerint innen el lehet kanyarodni az "irodalom/mûvészet", mi SF-mi nem, ill. az SF-szekciók irányába is. Ha az irodalom-faktor magas, akkor az "irodalom/mûvészet" irányába mozdulunk el; ha az SF-eszközöket vizsgáljuk, akkor beszélhetünk hard SF-ról és társairól; ill ha hiányzik az SF eszközök beágyazottsága, akkor hiába száguldoznak ûrhajon, az csak kalózfilm marad.
0

Téma megosztása:

• (30 Oldal)
  • +
  • Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó