Kartinthynek sikerült megfogalmazni, nekem nem. Pedig már sokszor nekifutottam. Ezért álljon most ITT:
"-Hát te tudod, mi az, hogy műveltség meg okosság?
-Persze. A Gyuri művelt. Tud minden utcát meg királyt meg telefont meg mindent.... Az csak műveltség. A csillagokról, meg a naprendszerről is tud, mert olvasta.
Most én is úgy vagyok, hogy azt sem tudom, hogy éhes vagyok, haragszom, vagy mi van velem. Már napok óta úgy élek, hogy délelőtt tanulok a lányommal, és az ő gyötrelmeit nézem, délután pedig ülök egy üres papirlap fölött és nézem a saját kinjaimat.Nem megy, az istennek sem... néhány gondolat, mondat, összegyűr és dob...
Most akkor szégyelljük magunkat, vagy gyakoroljunk önkiritkát, vagy mit csináljunk mi, akik nem "rendeltetésszerűen" használják a portált?? Érdekes módon, mi szeretünk itt. Mint ahogy az ember nem gondolkodik azon, hogy miért jár a kedvenc kiskocsmájába? Kedvesek a pincérek? Jól főznek? Szép a...
. Antoine de Saint-Exupéry: Kis herceg (Befejező rész)
- mese felnőtteknek
14. fejezet
Az ötödik bolygó nagyon érdekes bolygó volt. Ez volt valamennyi közt a legkisebb. Éppen csak akkorka, hogy egy lámpa meg egy lámpagyújtogató elfért rajta. A kis herceg el sem tudta képzelni, mi értelme...
Véd és dacszövetségben élünk egymás mellett. Mi bánthatjuk egymást, de kivülálló nem. Mert tisztában vagyunk vele, hogy mi szeretetből tesszük, egymást korrigálva, hogy ezáltal jobbá legyünk. A többiek csak bántásból bántanak. Hallom, amint a mérleg súrolja a kövezetet..... miután megevett három krémmel töltött palacsintát, rohant...
Láthatatlan köpönyegve burkolózva bolyongok az emberek között. Lelkem helyén jóllakott féreg alszik. Kövéren, elégedetten folyik szét hájas teste. Mind szétrágta, elemésztette. Üres szemgödörrel szemlélődök. Csak az agyam lát, a látóidegem, a szivem már nem. Körülöttem szorgos kis...
Egyszer volt, hol nem volt, nem az Óperenciás tengeren is túl, hanem lehet, hogy épp a te kertedben egy Rózsa. Magányos volt és büszke, mint a Szépség általában. Tövében éldegélt egy néhány földigiliszta, de velük nem nagyon törődött a rátarti virág.